Join the social network of Tech Nerds, increase skill rank, get work, manage projects...
 
  • Some basic linux interview questions

    • 0
    • 1
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 366
    Comment on it

    Below are some linux basic questions which are generally asked by the interviewer.


    Question1: what we must check first if we get, cant connect to local MySQL server through socket /var/mysql/mysql.sock on typing at shell prompt mysql?

    Answer: First we check if mysql is running or not using commands service mysql status or service mysqld status. We start the service if mysql service is not running.


    Question2: What is GNU

    Answer: GNU stands for GNUs not Unix. The Project "GNU's Not Unix!" was started to develop a free software operating system.


    Question3:The default port for Apache/Http

    Answer: Apache/Http is configured on port 80 by default .


    Question4: Primary Partitions possible on one drive?

    Answer: Maximum of 4 primary partition possible on a drive.


    Question5: Adding a new user to the system.?

    Answer: Answer :We will add a new user to the Linux system using the bellow commands i.e.,

    useradd, adduser, linuxconf


    Question6: What is LILO?

    Answer: LILO is a boot loader for Linux. It is used mainly to load the Linux operating system into main memory so that it can begin its operations.


    Question7: Command to rename a file in Linux.?

    Answer: The mv command is used to rename a file in Linux.


    Question8: Which command is used to create and display file in Linux?

    Answer: The cat command is used to create and display file in Linux.


    Question9: Which protocol layer is responsible for user and the application program support such as passwords, resource sharing, file transfer and network management?

    Answer: The Layer 7 Protocol is responsible for user and the application program support.


    Question10: Command that will look for files with an extension txt, and has the occurrence of the string desktop in it

    Answer: Find ./ -name *.txt | xargs grep i desktop


    Question11: How can we change the permissions under Linux

    Answer: We use chmod command to grant permission. Use + symbol to add permission or - symbol to deny permission, with any of the letters: u (user), g (group), o (others), a (all), r (read), w (write) and x (execute). For example the command to grant read and write access to the file testfile.txt for groups and others is: chmod go+rw testfile.txt.

 0 Comment(s)

Sign In
                           OR                           
                           OR                           
Register

Sign up using

                           OR                           
Forgot Password
Fill out the form below and instructions to reset your password will be emailed to you:
Reset Password
Fill out the form below and reset your password: